Hoe ontwikkel je een Power BI dashboard?

Definieer je doel

 

Wat is het doel van het dashboard? Moet het dashboard bijvoorbeeld langdurige trends weergeven of wil je de omzet en nettowinst verhogen? Zie jouw dagelijks binnenstromende gegevens als een verzameling antwoorden op specifieke vragen. Benader ze vervolgens met een vraag of een hypothese in gedachten en controleer of de verzamelde gegevens jouw aanname bevestigen. Bij een positief antwoord, kun je verder gaan met geavanceerder onderzoek.

Hoe ontwikkel je een power bi dashboard - doel stellen
Hoe ontwikkel je een power bi dashboard - databronnen

Identificeer je databronnen


Op basis van je Businessintelligence-doel kun je belangrijke databronnen binnen en buiten je organisatie identificeren. Je moet de datamodellen begrijpen voor jouw BI-strategie. De beschikbare data bepaalt hoe het wordt gebruikt in de gegevensrapportages.

 

  • Dimensies/feiten: Belangrijke manieren waarop de gegevens worden gestructureerd (mensen, producten, orders, plaats en tijd).

  • Maatregelen: De kern van het dimensionale model en de gegevenselementen die kunnen worden gesommeerd, gemiddeld of wiskundig gemanipuleerd.
 
  • Granulariteit van gegevens: Het fijnste detailniveau dat wordt geïmpliceerd wanneer de feit- en dimensietabellen worden samengevoegd.

Ontwikkel het dashboard

 

Presenteer de data of trend van je bedrijf in een eenvoudig interactief dashboard. Zo kun je realtime data analyseren en wijzigingen aanbrengen op het moment dat een trend in opkomst is. Snel schakelen maakt je wendbaarder en geeft je een duidelijk concurrentievoordeel. Wanneer je een BI-omgeving gaat inrichten, maak dan meerdere kleinere dashboards.

 

Vergeet niet om regelmatig de gegevens op te schonen. Dit is belangrijk om een solide gegevenskwaliteitsbeheer te garanderen. Schonere gegevens dragen bij aan het succes van jouw BI-strategie, ondersteunen de operationele activiteiten beter en zorgen dat besluiten zuiver genomen kunnen worden.

Hoe ontwikkel je een power bi dashboard - ontwikkeling dashboard
Hoe ontwikkel je een power bi dashboard - in gebruik nemen

Neem het dashboard in gebruik

 

Het brein is visueel ingesteld. Tijdens presentaties aan klanten, investeerders of andere belanghebbenden is beeld de beste manier om gegevens weer te geven en te begrijpen. Gebruik hiervoor dus datavisualisatiesoftware. Hiermee geef je gegevens weer in aantrekkelijke (interactieve) diagrammen. De informatie is eenvoudig te verwerken en stelt gebruikers, realtime, in staat om met de informatie te communiceren. Je kan bovendien nieuwe dashboards maken voor specifieke problemen of vragen. Hierdoor kan je snel trends markeren en onregelmatigheden opsporen.

 

Met webbased Businessintelligence-software kun je informatie overal online benaderen en delen. Jouw medewerkers kunnen, zonder specifieke (IT-)kennis, informatie van verschillende locaties en afdelingen bekijken. 

 

Het delen van gegevens tussen afdelingen en medewerkers draagt op deze manier bij aan het lerend vermogen van je bedrijf. Mensen zullen beter begrijpen wat er op andere afdelingen gebeurt en kunnen best practices sneller zelf toepassen.

Met Power BI heb je realtime overal inzicht in jouw bedrijfsgegevens. Kijk hier voor meer tips over business intelligence. Wil jij ook profiteren van de voordelen van een PowerBI dashboard, neem dan contact met ons op.